2017. augusztus 15., kedd

Holly Goldberg Sloan:7esével elemzés





Kiadó:


Oldalak száma:312
Borító:FÜLES, KARTONÁLT
Súly:370 gr
ISBN:9789632615394
Nyelv:MAGYAR
Kiadás éve:2014
Árukód:2581144 / 1140746
Fordító:Kocsis Anikó 
Fülszöveg:  

Willow Chance egy tizenkét éves zseni, megszállottja a természetnek és diagnosztizálásnak. Nehezen kommunikál az emberekkel, de a fejszámolás mindig megnyugtatja. Williow-t még csecsemő korában örökbe fogadták, és nevelőszülei mellett minden könnyűnek tűnk, boldog, csendes életet élt egészen mostanáig.
Willow világa tragikusan megváltozott, amikor nevelőszülei meghaltak egy autóbalesetben. Így a lánynak egyedül kell szembenéznie egy számára érthetetlen világgal. Szerencsére Willow hamar pártfogókra talál, ám a körülmények nem engedik, hogy új otthonra és új családra is találjon. Elindul az embert próbáló harc, melynek hajtóereje az őszinte szeretet.
Megrendítő és egyben felemelő történet arról, hogyan illeszkedhet be egy különc gyerek a világba, és hogyan fogadhatja be őt saját környezete.

Értékelés:

Mindig nehéz értékelést írnom egy olyan könyvről, ami nekem nagyon tetszett. Ennél a regénynél pontosan erről van szó. A történet eredeti volt, a szereplők fantasztikusak, és szinte mindannyian olyan karakterfejlődésen mentek keresztül, hogy az valami hihetetlen. A zseni kislány ötlete briliáns, egyszerre nevettetett és siratott meg a regény.

Sokkal több figyelmet érdemelne, elég kevesen olvasták el ahhoz képest, hogy szerintem mennyire fantasztikus. Nagyon ötletes volt a szereplők közötti váltakozás és hogy a fejezetek nem voltak túl hosszúak.


Willow karaktere óriási volt. Nem mindig kedvelem a gyerek karaktereket, de őt nagyon szerettem. Az írónő leírja Willow fejében lezajló  gondolatokat. Olyan, minha valami film narráció lenne, vagy valami ilyesmi.

 "Úgy gondolom, hogy a valóság egy nagy turmixgép, amelyben a remények és az álmok összekeverednek a félelemmel és a kétségbeeséssel."

 "Rá kell jönnöm, hogy az élet nem más, mint menetelés egy nagy aknamezőn, és sohasem tudhatod, mikor, mely lépésnél fogsz felrobbanni."

A zsenikénk mindig a tényekre összpontosít, és van két nagy hobbija, amit most nem írok le, de biztos, hogy nem sok tizenkét éves gyerek nevezheti ezt a hobbijának. A regény elejétől a végéig szörnyen vicces. Leginkább az, amikor az alapvető fogalmakat(mint mondjuk a hányinger) megmagyaráz :D 

Nagyon tetszik, ahogy a világról gondolkodik, a hobbijainak él, még ha emiatt furcsán is néznek rá. Mindenkit megfigyel, tanulmányoz, és nem fél a véleményét sem elmondani annak, akit tanulmányoz.

Amikor értesül a szülei haláláról, teljesen felfordul a világa, megváltozik a gondolkodásmódja. Ezt a regényben is ábrázolja az írónő, kevesebbet beszélteti Willowt, és már nem is tanulmányoz és figyel meg mindent annyira, mint régen.

Az iskolai tanácsadónál, akihez jár, találkozik egy testvérpárral, egy  afroamerikai fiúval és egy lánnyal,akik szintén kirekesztettek. A lánnyal barátságot kötött, ezért amikor a szülei meghaltak, a lány családjához kerül.

Visszatérő szereplő még egy taxisofőr, akivel szintén akadtak vicces jelenetek. Nagyon jól bemutadta az írónő, hogyan változtatta meg a körülötte lévők életét Willow. Ösztönözni tudta őket a változásra és saját magát is a változásra és a fejlődésre.

Nagyon tetszett a 7-es szám jelentése, és már értem,miért ezt a címet kapta. Tudom hogy a mellék szereplőkről keveset írtam, de nem akartam spoilerezni. A regénynek volt két gondolata, ami nagyon bennem maradt.

Az egyik az, hogy egyetlen ember sem tökéletes. A mellékszereplő srácnak szófogadási problémája van, a lány pedig eléggé indulatos. Szerintem ez a gondolat tökéletesen illett a regénybe, egyáltalán nem klisésen jelent meg a regényben.

A másik gondolat, hogy hogyan kell megtenni az első lépést a továbblépés felé. A továbblépés egy tizenkét éves lánynál teljesen más, mint egy tinédzsernél vagy egy felnőtt embernél. Szerintem csodálatos volt, ahogy Willow szépen, lépésről-lépésre egyre többet tapasztal.

Szerintem egy nagyon kiemelkedő és kivételes regény lett a 7esével. Mindenkinek csak ajánlani tudom, egyáltalán ne ijesszen meg senkit, hogy kevesen olvasták, mert egy nagyszerű regény. Nekem 10/10 egyértelműen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kiemelt bejegyzés

Brittainy C.Cherry-Csendfolyó

Kiadó: Libri - Insomnia Oldalak száma:432 Borító:KARTONÁLT Súly:460 gr ...